Навіщо потрібні палітри для чорнил для штампування

Навіщо потрібні палітри для чорнил для штампування

This post is also available in Українською мовою

Написати цю коротеньку статтю мене надихнуло спілкування у моїй групі на Facebook – Для Кардмейкерів та Скарпбукерів. Мова зайшла за чорнила для штампування, про те, що варто збирати палітру чорнил одного виду та від одного виробника (це до речі, суперова порада для початківця) і про те, як важливо мати реальну паперову палітру кольорів ваших чорнил, для того, щоб ними було зручно користуватися.

Навіщо потрібні палітри для чорнил для штампування

моя палітра чорнил Altenew

Існує багато різних видів чорнил для штампування (або типів чорнил), наприклад пігментні (pigment), барвникові (dye), гібридні (hybrid), крейдові (chalk), сольвентні (solvent). Ще більше існує виробників чорнил для штампування, наприклад Tsukineko, Ranger, ClearSnap, Hero Arts, WPlus9, Simon Says Stamp, Altenew, GinaK, Avery Elle, Lawn Fawn, Mama Elephant… і це далеко не повний список.

Пересічному прихильнику штампування купувати чорнила усіх цих виробників звісно ж не потрібно, більшу частину у нас в Україні навіть і не продають, а ще половина чорнил коштуватиме космічно дорого. Варто визначитися з тим, який вид чорнила вам подобається найбільше (для цього можна піти на реальний майстер клас і спробувати різні чорнила там, або ж пошукати інформацію в інтернеті, подивитися навчальні відео), яке підходить до ваших потреб і вже на основі цього робити покупки. Мені, наприклад, подобається і пігментне і барвникове (але не кожне барвникове).

Також слід зауважити (це буде корисно тим, хто хоче мати дуже велику палітру кольорів), що деякі виробники мають ідентичні види чорнила (формула у них однакова), різні лише кольори. Наприклад, чорнила Simon Says Stamp, Hero Arts та WPlus9 мають одну і ту ж формулу і тому чудово працюють одне із одним. Чорнила Waffle Flower Crafts та крейдові ColorBox від ClearSnap – це теж одні і ті ж чорнила.

Маючи достатню кількість кольорів одного виду чорнила (про це, напевно, мріє кожна з нас) можна робити справжні шедеври!

Не завжди варто змішувати, для прикладу, пігментне із барвниковим, чи барвникове з крейдовим бо результат буде не таким, на який ви очікуєте. Поєднувати різні види чорнила в штампуванні можна і навіть треба, і є багато цікавих технік, але для цього треба добре знати властивості цих чорнил і “набити” руку. Відштампувавши пігментним чорнилом поверх барвникового можна зруйнувати зображення, бо пігмент може потекти.

Особливо в нагоді велике різноманіття кольорів чорнила стане любителям штампів layering (наприклад від Hero Arts та Altenew), де красиві кольорові зображення “будуються” з нуля. Наприклад як на фото нижче, де троянди відштамповані трьома кольорами жовтого, а пелюстки – трьома кольорами зеленого.

Yana Smakula | Altenew Vintage Roses Card #rosebushes, #stamping #altenew

Щоб чорнила було зручно використовувати (а також щоб одразу бачити який колір чорнила на вас чекає), дуже зручно мати палітру кольорів. Деякі чорнила трішки змінюють свій колір після висихання, деякі втрачають насиченість, багато не 100% відповідають кольору чорнила на упаковці, тому зручно використовувати палітру, щоб знати яким колір буде, коли висохне.

ЯК ЗРОБИТИ ПАЛІТРУ ДЛЯ ЧОРНИЛА ДЛЯ ШТАМПУВАННЯ

Навіщо потрібні палітри для чорнил для штампування

моя палітра чорнил Hero Arts

Зробити палітру для чорнил для штампування елементарно просто і в залежності від того, скільки у вас є штемпельних подушечок займе 15-60 хвилин (більше, якщо ви справжній “колекціонер”). Для виготовлення палітри я використовую той самий картон який я зазвичай використовую для штампування. Не кожен картон добре вбирає чорнила, не кожен картон добре працює із чорнилами, є такі, які будуть давати жахливі результати яке б чорнило ви не взяли (наприклад у цьому відео можна побачити різницю між тонуванням на спеціальному картоні і звичайному). Тому для точних результатів палітру варто робити на тому картоні, на якому ви зазвичай штампуєте.

Навіщо потрібні палітри для чорнил для штампування

палітра Viktoriya Nedvetskaya

  1. Я для штампування використовую або Neenah Solar White (можна купити у іноземних скрап магазинах, мені великої пачки за $50 вистачає на рік), або Dovecraft. Я не скажу, що пробувала усі на світі види картону, але з тих, що пробувала ці два – мої улюблені.

2. Далі підбираю штамп, який хочу використати для палітри (продаються навіть спеціальні штампи у формі прямокутників, у мене таких немає, тому використовую ті, що маю) і розграфлюю під його розміри папір простим олівцем.

Тут хочу зупинитися на штампі трішки детальніше, для виготовлення палітри барвникових чорнил (особливо таких, які бруднять штампи, як от Hero Arts, Simon Says Stamp) я використовую гумові штампи. Мені гумові штампи легше відмити від попереднього кольору чорнила і таким чином я можу бути впевнена, що моя палітра достовірна. Для таких чорнил, які штампи не бруднять використовую акрилові штампи. Для палітри Hero Arts у мене є фірмовий штампи компанії із її логотипом, колись давно я попросила їх зробити такий саме для виготовлення палітри і вони зробили і прислали мені декілька варіантів – дуже зручно!

Навіщо потрібні палітри для чорнил для штампування

Навіщо потрібні палітри для чорнил для штампування

Палітра чорнил Hero Arts та Simon Says Stamp в прозорих файлах | Victoriya Salmina

3. Штампую кожен колір у своїй комірці і підписую його від руки. Тут звісно ж можна все охайно підготувати у фотошопі, підписати, надрукувати, але у мене на таке немає часу, тому я підписую від руки. Тут я не прагну до ідеальності, а більше до функціональності та зручності.

ПЕРЕКИДНІ ПАЛІТРИ

Багато хто робить палітри по іншому, наприклад на окремих шматочках паперу (тегах, овалах, колах і т.д.), які скріплені на кільце чи шнурок або вставлені у прозорі файли. Такі палітри зручні тим, що різні кольори можна поставити один біля одного і подивитися чи вони підходять один до одного.

Навіщо потрібні палітри для чорнил для штампування

палітра Galina Filippenko

Навіщо потрібні палітри для чорнил для штампування

палітра Sveta Fotinia

Навіщо потрібні палітри для чорнил для штампування

палітра Marina Kartavenko

На палітрах також часто ставлять не лише відбиток, але й роблять тонування, direct to paper (труть штемпельною подушечкою об папір). Різні методи нанесення чорнила дають різну насиченість, різний відтінок, тому відштамповане зображення буде мати інший колір, ніж фон, що затонований тим самим кольором чорнила. Багато хто також штампує зображення із суцільною заливкою та лише контурами, також написи.

Навіщо потрібні палітри для чорнил для штампування

Навіщо потрібні палітри для чорнил для штампування Навіщо потрібні палітри для чорнил для штампування Навіщо потрібні палітри для чорнил для штампування

палітри Liliya Rytsar

Палітри також зручно робити і для іншим матеріалів, наприклад спреїв, пудр для ембоссінгу, акварелі, маркерів та навіть олівців. Вони справді економлять час, а також і гроші, бо вам не доводиться штампувати по декілька разів вгадуючи який колір ви отримуєте в результаті штампування.

Заохочую вас сьогодні відвести декілька хвилин вільного часу для того, аби зробити палітри для своїх чорнил. А потім поділіться з нами споїми спостереженнями – чи дійсно вони вам допомагають краще штампувати 😉 .

SUBSCRIBE TO MY NEWSLETTER

9 Comments

    1. +200 к пункту,что штамповать палитру лучше резиновым штампом!!!! Я взяла акриловый и пока всю палитру отштамповала…думала с ума сойду)))) С резиновым бы таких проблем не было! И к пункту про картон +100) На первую палитру я зажмотила картона и наштамповала на ватмане.Через месяц это были совершенно другие цвета(((( Теперь только на том картоне, с чем работаю всегда. Кстати,тоже очень люблю Нину)

      1. ага, гумові і акрилові/силіконові це небо і земля. не зважаючи на те, що у мене є папка від Hero Arts і супер пупер спрей для чистки для штампів все одно чистити гумові набагато легше від більшості барвникових чорнил.
        А картон так, я теж навчилася на гіркому досвіді 😀 Altenew у мене, правда, все одно палітра не на такому картоні як треба, але з ними то не так проблемно. І так, Nenaah класний папір, хоч і не білосніжно білий 🙂

        1. Ой, Яна, у меня от Рэйнджер чистилка для штампов..честно сказать- как мёртвому припарка. До одного места(((((

    1. ох яка хороша стаття, і всі дописи про чорнила зібрані, клас! дякую, Яно!!
      а палітри – мммм, є куди відкладати гроші ))))

      1. хе хе 🙂 про гроші це точно 🙂 зібрати палітру коштуватиме доволі дорого

    1. О… Чернила … Одна из моих любимых тем. Плюсую миллион раз про необходимость палитры! Для серьёзных штамперов (есть ведь и те, у кого 5 цветов и этого даже много) без палитры даже не знаю как и жить.
      И очень верно подмечено про бумагу. Я когла свою палитру начинала – конечно же нину заж..пила и делала свотчи на бумаге попроще (ещё одна причина была в том, что я для штампинга три вида использую, нину и 2 от пти). Сейчас конечно на 100% не могу на неё полагаться. Но в плане сравнения цветов в принципе работает.
      Когда нибудь конечно перенесу её на нину, но это будет явно дольше, чем 15 минут. Я когда-то всю палитру хериков и Саймона собрала (сейчас они правда, сволочи, выпустили новые цвета). Так что вся стена ими завешена.
      Про очиститель ещё хочу сказать – у меня наверное их 4 разных. Выколупать например скулхауз ред из акрилового штампа ни один не может :(((

      1. я теж жму хороший папір на палітри 🙂 треба для акварелі зробити, а мені шкода Arches на таке брати 🙂
        і що є то є – червоний не відмивається як не крути і чим не мий, я тому і уникаю ним штампувати. дуже рідко, хіба штамп вже брудний.

Like what you see? Drop me a comment! Thanks!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.